SVEIKOS MITYBOS IR FIZINIO AKTYVUMO PAMOKOS

Vasario mėn. mokykloje vyko užsiėmimas1-3 klasių mokiniams, kurio metu mokiniai plėtė savo žinias ir supratimą sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo srityse.

Buvo kalbama apie sveikos, subalansuotos mitybos svarbą ir įtaką sveikatai. Vaikai kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Viktorija Šadiul-Zadvornaja mokėsi kaip pasirinkti tinkamą ir sveiką maistą, taip pat prisiminė, kad sveikos mitybos rekomendacijos ypač gerai atsispindi maisto pasirinkimo piramidėje, kas sudaro jos pagrindą, kokių produktų rekomenduojama valgyti daugiausiai, o kurių reikėtų vengti. Vaikai praktiškai galėjo sudėlioti tikrą maisto pasirinkimo piramidę.

Mokiniai diskutavo ką jie valgo, ar laikosi mitybos rėžimo, ar pusryčiauja, kada vakarieniauja. Žinių užtvirtinimui užsiėmimo pabaigoje vaikai sukūrė debesėlius su svarbiausiais sveikos gyvensenos principais.

Asmens higienos pamokos

Atrodytų, kad apie būtinybę plauti rankas visi puikiai žinome, taip pat puikiai žinome kaip tai tinkamai daryti. Tačiau mūsų ir aplinkinių rankų higiena praktikoje atrodo visiškai kitaip! Pamirštame, kad rankos – viena judriausių kūno dalių. Jomis dirbame įvairius darbus, gestais išreiškiame emocijas, bendraujame su mus supančiu pasauliu. Ant kiekvieno piršto, praėjus vos pusvalandžiui nuo rankų plovimo momento, atsiranda tūkstantis mikrobų – infekcijos sukelėjų. Tokiu būdu ir jūs, ir jūsų vaikas gali pasigauti įvairias ligas – nuo geltos, iki kirmėlinės infekcijos, ar gripo.

Todėl mokyklos visuomenės sveikatos specialistė Viktorija Šadiul- Zadvornaja paruošė pamokėles pradinukams apie asmens higieną. Pamokos metu buvo aptarta, kas yra mikrobai, kur jie slepiasi, kiek jų yra.

Užsiėmimo metu vaikai sprendė įdomias užduotis, atliko eksperimentą su „mikrobų“ maišeliu, po mikroskopu stebės mus supantį pasaulį. O pasitelkę į pagalbą vandenį ir paprastus pipirus, sužinojome kaip veikia muilas.

Kaip tinkamai nusiplauti rankas:

  • Visada naudokite šiltą, tekantį vandenį bei jūsų odai tinkantį muilą. Nebūtina naudoti antibakterinio muilo. Dažnas antibakterinio muilo vartojimas sukelia bakterijų atsparumą dezinfekcinėms priemonėms.
  • Pirmiausia sudrėkinkite rankas vandeniu ir pamuiluokite delnus taip, kad muilas suputotų.
  • Rankas muilu plauti reikia mažiausiai 10–20 sekundžių.
  • Muilas po srove nuskalaujamas ne trumpiau kaip 10–20 sekundžių. Muilu kruopščiai ištrinami krumpliai, pirštai, tarpupirščiai, delnai, išvalomos panagės.
  • Paskui rankos nusausinamos. Geriausiai tam tinka popieriniai rankšluosčiai. Namuose tiks ir medžiaginiai.
  • Atminkite, kad užsukti čiaupą po rankų plovimo procedūros reiktų su vienkartiniu rankšluosčiu.
Updated: 2016 kovo 2 — 22:33

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

© 2019 – Vilniaus r. Zujūnų gimnazija Frontier Theme