TĘSTINIO PROJEKTO „ETNOGRAFINĖ LIETUVA“ PRISTATYMAS

Lapkričio 3 dieną mūsų mokyklos aštuntokai, lietuvių kalbos vyr. mokytoja J. Borovskaja ir Vilniaus Taikos progimnazijos mokytojai bei mokiniai vyko į pažintinę – edukacinę išvyką į Zarasų regioninį parką. Ši kelionė buvo vienas iš tęstinio projekto „Etnografinė Lietuva“ akcentų.

Išvykos metu visi grožėjosi Gražutės regioninio parko kraštovaizdžiu, keliavo pažintiniu taku. Pažintinio tako rodyklės palydėjo išvykos dalyvius mediniu taku Luodžio ežero pakrante, apžvalgos bokštelio link. Nuo bokštelio visi galėjo grožėtis Luodžio ežero panorama, patogiai stebėti Salako miestelio apylinkes. Kelionės gidas L. Sadauskas pasakojo labai įdomiai, todėl vaikai nepajuto miško takeliais nužingsniuoto dviejų kilometrų atstumo.

Vėliau kelionės dalyviai lankėsi Salako miestelio Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčioje. Visi mokiniai ir mokytojai grožėjosi šia įspūdinga  bažnyčia, atidžiai klausėsi gido pasakojimo apie aukščiausią akmeninę bažnyčią Zarasų rajone.

Kelionės metu mokytojai ir vaikai apsilankė V. Žilinskienės „Jūrų muziejuje“ bei pirmojo Salako miestelio mokytojo A. Poderio memorialiniame muziejuje. Salako miestelio „Jūrų muziejus“ yra bene labiausiai nuo vandenyno nutolęs jūrų muziejus. Tai unikali sukaupta jūros gyvūnų, spalvingų koralų, kriauklių kolekcija. Visus nustebino didžiulis omaras, Japonų jūros ežiukas, plėšrūnė piranija.

Šiame muziejuje kelionės dalyviai ne tik pamatė gausybę neįprastų ir neregėtų jūros gelmių gyventojų, bet ir išgirdo jūrą, kriauklėse ošiančią.

Salako miestelio A. Poderio memorialiniame muziejuje visi galėjo iš arčiau pažvelgti į šio krašto istorijos, švietimo ir kultūros raidą.

Ši kelionė buvo turininga, nes daug pamatėme, praturtėjome dvasiškai, sužinojome apie Zarasų krašto istoriją, etnokultūrą.

Lapkričio 10 dieną mūsų mokyklos šeštokai buvo pakviesti į etnografinę popietę, kuri vyko Vilniaus Taikos progimnazijoje. Tai buvo baigiamasis projekto „Etnografinė Lietuva“ renginys.

Tautiniu kostiumu pasipuošusi renginio vedėja Daiva Daubarienė pakvietė visus į gražiai papuoštą salę. Visos popietės metu skambėjo folklorinė muzika.

Renginio dalyviai minė mokytojos užduodamas mįsles, smagiai šoko ratelyje, žaidė įvairius žaidimus, traukė lietuvių liaudies dainas.

Etnografinės popietės svečiai kalbėjo apie lietuviškų papročių ir tradicijų pažinimo svarbą.

Mūsų mokyklos šeštokai puikiai sudainavo labai gražias, jaudinančias dainas ir galėjo pasidžiaugti išskirtinėmis įvairių etnografinių regionų dainomis ir šokiais.

Renginio metu visi pamatė ir sužinojo, kokia savita Lietuva, koks turtingas jos folkloras, kokie skirtingi regionų papročiai, autentiškos tarmės.

Šventę vainikavo graži daina „Giminių daina“, kurią sudainavo progimnazijos moksleiviai. Visi sutarė ir kitą rudenį vėl susitikti kitame etnografiniame renginyje.

Updated: 2016 lapkričio 17 — 23:46

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

© 2019 – Vilniaus r. Zujūnų gimnazija Frontier Theme